Wednesday, July 4, 2012

Zašto mislim da će Mlađan Dinkić dugoročno gledajući pogrešiti sa ulaskom u vladu

Smatram da će Mlađan Dinkić (URS) ulaskom u vladu sa koalicijama okupljenim oko SNS-a i SPS-a dugoročno sebi napraviti problem, odnosno da će nakon narednih izbora definitivno otići u zasluženu istoriju.

Zašto tako mislim:

1. URS nije "veto igrač", odnosno postoji niz kombinacija za pravljenje parlamentarne većine. Tu su razne opcije: DS - SPS - LDP; DS - SNS; ali i SPS - SNS uz pomoć stranaka manjina. Prema tome, URS neće moći da postavlja svoje zahteve kao zahteve bez kojih ne ulazi u vladu. Imajući to u vidu, URS će pre svega morati pristati na sve ekonomske uslove SPS-a (PUPS-a) koji kao što znamo imaju najveći koalicioni potencijal i mogućnost da uslovljavaju svakoga. Tako da, iako će URS voditi (makar se tako govori) ekonomske resore, njihova mobilnost biti mala i da će biti ograničeni dogovorenim principima sa SPS-om i PUPS-om.

2. G17+ i sada URS, mada pre svega ovde mislim na Mlađana Dinkića može da veže period od 16. godina na vlasti pod uslovom da vlada izgura ceo mandat. To je previše dug period, i kako se to kaže kod nas: "popeće se Mlađa svima na glavu", mada se većini i do sada popeo.

3. Ono što je ključno, a u vezi je sa 1. i 4. tačkom, naredna vlada će biti u problemu zbog teških godina koje su ispred nas i neophodnosti dubokih rezova i reformi, koje kako stvari stoje ipak neće biti izvršene, a to će rezultovati teškom ekonomskom situacijom i daljim rastom javnog duga. U vezi sa tim, sve što Mlađa i uradi dobro, ostaće u senci toga.

4. Nadovezujući se na tačku 3. i loše stanje, moramo imati u vidu da će kao neko ko je 16. godina na vlasti i to pre svega u sferi ekonomije i finansija (a tako će biti i sada), Mlađa će biti krivac broj 1. za loše stanje.

5. Sa druge strane, potpuno će kompromitovati dobru ideju regionalizacije i decentralizacije. Čak iako nešto dobro i uradi na tom pitanju, pašće u senku zbog ekonomskog stanja države. Time će kod građana samo pokopati veru u ove ideje.

6. Znamo svi kakav je Dinkić kao koalicioni partner. Pitanje je dana kada će doći do trzavica i problema unutar koalicije, a on će po pravilu sredinom treće godine mandata da krene u kampanju. To bi značilo da je njegov mogući koalicioni potencijal ravan nuli 2016. godine.

Za mene ključno, 7. Sa svojom idejom oko koje je okupio dosta regionalnih i lokalnih moćnika, i sa rezultatima vlade koja bi bila bez URS-a 2016. godine, a rezultati ko god da sedi u vladi će biti katastrofalni jer je prosto takvo vreme došlo, URS bi, nakon četiri godine opozicije i racionalne kritike, i radom na unutrašnjoj organizaciji i komunikacijom sa biračima, siguran sam 2016. godine gađao na realnih 20+ % podrške


Naravno, u doba društvenih mreža i mogućnosti brze razmene mišljenja dobio sam niz kritika na ovakva mišljenja. Neka od njih su:

* URS će se raspasti ako ne uđe u vlast, jer oni su samo pokret okupljen u borbi za vlast;
* URS želi pošto poto u vladu jer su sav novac dali na kampanju i potreban im je novac za funkcionisanje partije;
* URS kao opozicija neće moći da se izbori za svoje mesto u vidu komuniciranja sa biračima i neće moći da kvalitetno prezentuje svoje ideje.

   Slažem se donekle sa ovim argumentima, ali opet postavljam pitanje da li je razmišljanje kratkoročno ili dugoročno. Određeni lokalni pokreti i partije koje su deo URS-a su osvojile vlast u svojim sredinama i na taj način URS će moći i da se finansira (a ušli su i u parlament, finansiraju se i iz budžeta RS). 
   Što se tiče medijske pozicije i osnova za komuniciranje, čini mi se da URS-ov program čak pre i treba da se zasniva na lokalnom nivou, direktnim komuniciranjem sa biračima, a ne "medijskom halabukom". 
   Sa druge strane, sa skupštinske govornice mogu da se kvalitetno iznose stavovi protiv rada vlade, ali i da se na taj način komunicira i sa biračima. Ali u smislu programa i planova URS-a, direktna komunikacija i rad na terenu u lokalnim sredinama je nezaobilazan i najbolji i prema tome to što bi bili opozicija samo bi im bio plus, kako u smislu kritike, tako i u smislu "pranja", od pre svega, Mlađine prošlosti i stvaranje jedne nove osnove za koju bi sigurno 2016. godine dobili ozbiljnu podršku birača.



No comments: