Friday, March 23, 2018

Za "preletanje" biće krivi partijski lideri



Izbori za odbornike Skupštine grada Beograda će se održati 04. marta, a odbornici će nakon izbora izabrati kompletno izvršno rukovodstvo (gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, članove gradskog veća).

Na izborima se ne biraju direktno ni gradonačelnik (koji se bira posredno u Skupštini grada), ali ni odbornici. Njih kandiduju političke partije, koalicije političkih partija i grupe građana, što znači da se oni biraju sistemom zatvorenih (partijskih) lista. Birač, kada glasa, zaokružuje samo ime liste, bez glasanja za bilo kog pojedinca. Odborničke mandate dobijaju kandidati prema redosledu na listi. Tu dolazimo do ključne teme ovog teksta. Opozicioni politički subjekti koji budu učestvovali na izborima, kao početak svoje borbe za Beograd i promenu vlasti – moraju odgovorno i pažljivo da sastave izborne liste, kako ne bi dozvolili da se izborna volja građana Beograda nakon izbora preinači. Drugim rečima, opozicija ne sme da dozvoli da se na beogradskim izborima desi situacija da rezultati izbora i matematika budu takvi da opozicija može da formira vlast, a da uz pomoć odbornika koji su izabrani na opozicionim izbornim listama aktuelna vlast dobije još četiri godine vladavine. Zato, prilikom sastavljanja izbornih lista, opozicioni lideri i najuže rukovodstvo svih političkih subjekata imaju najveću odgovornost.

Nije tajna kako se kreiraju lokalne izborne liste. U velikoj većini političkih partija i pokreta, završnu reč o sastavu liste za lokalne izbore daju predsedništvo, glavni/izvršni odbor ili sami lideri. Ta praksa centralizacije političkih subjekata nije nova ni nepoznata u Srbiji, a o suštinskoj autonomiji lokalnih odbora u partijama/pokretima je izlišno i govoriti. Imajući u vidu opšti značaj beogradskih izbora i njihovu neizvesnost (ovo su prvi važni izbori koji su neizvesni nakon 2012. godine), situacija zahteva još veću ozbiljnost partijskih rukovodstava.

Institucionalni sistem izbora odbornika (proporcionalni izborni sistem sa zatvorenim listama) je definitivno pogrešan i mora što pre da se menja. Dok se to ne desi, naravno da je apsolutno pravo svakog odbornika da glasa onako kako želi, ali ako odbornik sa liste koja je decidno rekla da neće praviti koaliciju sa određenim strankama ipak podrži tu stranku – onda to nije ništa drugo nego zloupotreba izbornih procedura, glasa i poverenja građana.

Ovo nije tekst koji teorijski obrazlaže suštinu slobodnog ili vezanog mandata, niti ulazi u filozofske odrednice prava odbornika da glasa kako želi ili da se podvrgne partijskoj disciplini. Ovde se radi samo o upozorenju na mogućnost onoga što se u Srbiji uveliko odomaćilo, a to je praksa „partijskog preletanja“ i suštinske prodaje poslaničkog/odborničkog mandata. Zato Đilas, Jeremić, Janković, Šutanovac, Obradović, Radulović i ostali sastavljanju izbornih lista za beogradske izbore treba da pristupe maksimalno ozbiljno i odgovorno. Aleksandar Šapić nije u ovoj grupi jer nikada precizno nije rekao da neće da sarađuje sa SNS, tako da ga ne mogu smatrati opozicionim kandidatom i opozicionom listom i oni koji glasaju za njegovu listu moraju biti spremni da takvu postizbornu saradnju. Moraju da znaju ko su ljudi koji će biti na izbornim listama i moraju biti sigurni u to da neće zloupotrebiti svoj odbornički mandat ukoliko ga dobiju. To moraju biti pojedinci koji neće „promeniti svoje mišljenje“ u roku od dva meseca i preleteti na drugu stranu. To pre svega moraju biti pojedinci odgovorni prema biračima.

Ukoliko se pak kroz preletanje odbornika iskrivi izborna volja beogradskih birača – partijski lideri će jedini biti odgovorni. Štaviše, postojaće opravdana sumnja da je neko od opozicionih političkih aktera to unapred dogovorio kao vid političke podrške vladajućim partijama. Nikakvo naknadno isključenje iz partija/pokreta i javni apeli neće biti opravdanje ni za jedno preletanje. Lideri opozicionih partija će imati najveću odgovornost za takve činove jer nikakav slobodan mandat ne može biti opravdanje što je neko ko je izabran sa opozicione liste „promenio mišljenje“ na prečac.

Zato, lideri – pametno i odgovorno u sastavljanje izbornih lista. Ako se zloupotrebi izborna volja Beograđana – samo ćete vi biti odgovorni i građani će znati da ste pristali na saradnju sa trenutno vladajućim partijama. Ne mora stranka/pokret da podrži aktuelnu gradsku vlast, ako to učini samo neko sa liste – to će značiti da su „opozicioni“ lideri pristali na to, a za to će ih birači ozbiljno politički kazniti.


No comments: