Saturday, August 25, 2012

Da li država treba da finansira Crvenu zvezdu i Partizan?

Da li država treba da finansira sportske klubove, a pre svega Crvenu zvezdu i Partizan?

Poslednjih dana se podigla velika prašina tzv. medijskim ratom saopštenjima između Nebojše Čovića i Duška Vujoševića, ali su se i pre toga oglašavali iz redova Partizana o tome odakle KK Crvena zvezda novac za vraćanje dugova i pojačanja. Ponajviše oko novca je bilo reči i o tome kako se jedni bune zašto država samo jednima pomaže, a ne i drugima, kao i to da su i Zvezda i Partizan klubovi od velike važnosti za razvoj sporta i kako država MORA da pomaže i jedne i druge, u zavisnosti od rezultata i sl. 


U upravama kako fudbalskih tako i košarkaških klubova PAR i CZV sede po pravilu, mnogi političari. Takođe, najavljuju se nove promene u FK Crvena zvezda koje će inicirati Vlada RS, naravno pitanje je da li je ovo istina. Ali svakako, toliko mešanje politike u rad klubova ne može da raduje.

Da se vratim na pitanje, da li država (Vlada, lokalne vlasti, javna preduzeća kroz donacije ili otpis dugova) treba da finansira Crvenu zvezdu i Partizan? Mislim da se odgovor NE TREBA! može argumentovati sa više strana, ali ja ću izložiti samo jednu. Ovaj argument nije sa političke, ekonomske, socijalne, sportske ili neke druge slične strane. Ovo je argument sa logičke strane.

Država se finansira od svojih građana. Kroz poreze i druge namete. Znači, kada država donira novac klubovima, to je novac uzet od građana. Ovde je bitno i da znamo da navijači naših najvećih klubova gotovo da više mrze protivnički, nego što vole svoj klub. 

Pa ću ja tako svoj argument izložiti u vidu pitanja, da li je logički i normalno da jedan navijač Crvene zvezde (neko ko mrzi Partizan) svojim novcem plaća štucne Stefanu Baboviću, gorivo za kola Saši Iliću i večeru sa ženom Vladimiru Stojkoviću (gle čuda - koga mrzi još više) (i obrnuto, naravno) ?

Naravno, na ovo pitanje bi neko samo odgovorio sa onim klasičnim, pa i ja grobar plaćam sve to igračima Zvezde. 

Ali onda postavljam novo pitanje, šta je sa onima koji ne vole ni jedan klub, koji fudbal npr. mrze, koji utakmicu nikada nisu ni odgledali, a do toga da li će Bajković i Stojković imati nove golmanske rukavice im je stalo kao do komšijinog ručka koji je davno čudnim putevima naše kanalizacije završio u Dunavu. Zašto bi oni plaćali nečije neuspehe i nemogućnost da finansijski posluju u plusu?

Mislim da je mnogo bolja opcija da klubovi upute "vapaj" svojim navijačima umesto državi (svim građanima), i da oni koji uživaju u sportu i rado ga gledaju, plate za to. A oba večita rivala se hvale velikom "armijom" navijača, pa neka se na muci jednom i oni pokažu...



1 comment:

Anonymous said...

"Svađa" između ta dva kluba služi kao dimna zavesa za neupućene, 80% para u sportu se upravo tu sliva.Pojavio se i treći, podjednako štetan po sport. Rezultat "svađe" :sedi izgladnela većina za stolom i gleda kako se raspravljaju dva podgojena alavka oko najvećeg parčeta mesa, tako decenijama.Navijaju...