Sunday, November 22, 2015

Da li SNS ispunjava obećanja?

Prethodnih dana se na Internetu zavrtela anketa RTV VK „Da li SNS ispunjava obećanja?“ (pogledati link, ako niste do sada). Danas, 20 meseci nakon izbora većina građana se ni ne seća izborne kampanje iz 2014. godine, a posebno ne izbornih poruka, programa i obećanja. Lista koju je predvodila SNS je na tim izborima osvojila 48,35% glasova izašlih birača.

Izborne kampanje bi trebalo da služe da izborni akteri predstave svoje programe i konkretne predloge javnih politika biračima. Međutim, to nije slučaj u Srbiji. Konkretne mere ne predlaže nijedan izborni akter. Radeći monitoring  izbornih kampanja 2012. i 2014. godine kao istraživač, rezultati do kojih smo došli su to jasno pokazali. „...nije bilo konkretnih sektorskih predloga javnih politika. Kod izbornih aktera je bilo negde više - negde manje predloga promena određenih mikro i mini politika. Svaki izborni akter je bio više okrenut obećanjima rezultata i ishoda, dok su konkretne mere kako doći do tih ishoda uglavnom zaobilazili“ (Stojanović, 2014: 192).


U kampanji 2014. godine, SNS je davala opšta obećanja poput onih da će se bolje živeti za dve godine i sl. Svoju kampanju su usmerili na rezultate u borbi protiv korupcije iz prethodnog mandata i to je bila generalna poruka pred izbore.

Što se tiče nešto specifičnijih izbornih poruka u toku izborne kampanje, pravimo presek tih poruka iz oblasti ekonomskih i socijalnih pitanja koje su davali funkcioneri iz SNS-a i ostalih partija koje su bile u predizbornoj koaliciji sa SNS-om. Proveru svih obećanja možete videti u zbornicima radova koji su posvećeni izborima 2014. godine i tekstovima(Stojanović, 2014: 177 - 201 i Spasojević; Stojanović 2014: 45 - 62 , gde je svaka izborna poruka linkovana i navedeni su izvori informacija.

Poruka
Ispunjeno?
Ravnomerni regionalni razvoj i decentralizacija Beograda – izmene Zakona o glavnom gradu i Zakona o lokalnoj samoupravi. Gradske opštine da postanu jedinice lokalne samouprave.
NE.
Ravnomerni regionalni razvoj nije na političkoj agendi. Najavljena je izmena Zakona o glavnom gradu. Zakon o lokalnoj samoupravi ima kozmetičke promene. Gradske opštine neće postati jedinice lokalne samouprave.
Izgradnja 1.700 socijalnih stanova
NE.
Penzije neće biti smanjivane.
NE. Smanjene su.
Penzije će biti povećane.
NE. Smanjene su.
Poreske olakšice za mlade za pokretanje biznisa
NE.
Četiri grane ulaganja: 1. Autoindustrija
NE. Ikarbus nema tržište za autobuse za koje uvozi šasije od Mercedesa. Nema investicije.
Četiri grane ulaganja: 2. Poljoprivreda
NE. Bez rezultata osim prodaje zemlje.
Četiri grane ulaganja: 3. Veliki infrastrukturni objekti
NE. Beograd na vodi je stigao samo do jednog temelja
Četiri grane ulaganja: 4. IT sektor
NE.
Subvencionisanje domaće privrede
DA.  Pitanje je ko i kako dobija subvencije.
Štednja: 1. Ostanak na snazi solidarnog poreza
DA (iako je solidarni porez bio neustavan, pravno je drugačije regulisano)
Štednja: 2. Reforma javnih preduzeća da bi se smanjio deficit
NE.
Štednja: 3. Smanjenje javnog duga
NE.
Reforma poreskog sistema da bi se smanjila siva ekonomija
NE.
Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru
NE. Kada se desi, bez posla neće ostati partijski kadrovi nego nastavnici u školama.

To je sve što je koalicija oko naprednjaka makar u minimalnom obliku konkretno predložila u izbornoj kampanji 2014. godine. Ključno obećanje ove koalicije je da će se u Srbiji živeti bolje.

Kao što možemo videti iz tabele, jedina izborna obećanja koja su ispunjena se tiču štednje u javnom sektoru (smanjenje plata) i subvencionisanja privrede. Prema tome, teret plaćaju građani, a subvencije se i dalje dobijaju po političkoj liniji, odnosno rasipa se novac poreskih obveznika. Sve ostalo od iole konkretnih obećanja nije ispunjeno.

Iako usredsređeni u kampanji na rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, SNS je obećala da će rešiti ekonomske probleme. Kao mere su naveli četiri grane oporavka, ali zasnovane na pojedinačnim slučajevima, što nije sistemsko rešenje za velike ekonomske probleme.

Kada bi trebalo da damo odgovor na pitanje da li SNS ispunjava obećanja – trebalo bi da pogledamo u tabelu, jer je to sve što je SNS konkretno ponudio biračima u izbornoj kampanji. Takođe, trebalo bi da imamo u vidu da je jedino pravo obećanje SNS-a to da će se živeti bolje i da su ubedljivo pobedili na izborima bez jednog konkretnog predloga javnih politika. SNS je obećao ishod (bolji život), a od mera do sada gotovo ništa nije ispunjeno. Mere koje su predlagali su ad hoc rešenja bez jasne strategije i plana. Da li će birači to kazniti na narednim izborima, ostaje da se vidi.


No comments: