Saturday, April 9, 2011

Zašto su krave preživele, a bizoni su skoro istrebljeni?


    Zašto su konji, kokoške ili krave preživeli i sve ih je više, dok su slonovi, dabrovi ili bizoni vrlo proređeni i sve ih je manje? Kada to pitate studente, oni uglavnom odgovaraju da su konji korisni, a slonovi nisu. Kada im pokažete da i jedni i drugi mogu biti korisni, studenti obično kažu da su jedne životinje domaće,a druge divlje. Pitome su preživele, divlje nisu.
Tek pošto se isproba niz netačnih odgovora neko od studenata se seti da su krave privatno vlasništvo, a slonovi i bizoni nisu.
 (...)
Zajedničko, društveno ili opšte vlasništvo se neracionalno koristi jer svi imaju podsticaj da ga koriste što više, a niko ne želi da vodi računa o njegovom opstanku. Zato dolazi do preterane eksploatacije i nikakvog ulaganja u obnovu resursa, usled čega nekretnine, stvari, šume, životinje i ostalo u zajedničkom vlasništvu ubrzano propada. U ekonomiji se takva loša sudbina opšteg vlasništva naziva „tragedija zajedničkog vlasništva“.
(...)
Taj drugi mehanizam je težnja vlasnika da svoju imovinu čuvaju, neguju i što više unapređuju. Ako dobro održavate ili negujete ono što vam je u vlasništvu, bilo da su to krave, automobili ili kuće, njihova vrednost će biti veća. 
_________________
Prokopijević, Miroslav - Sloboda izbora, Zavod za udžbenike, Beograd, 2010, str. 89 - 91


No comments: