Sunday, April 15, 2012

Kako mediji ISKRIVLJUJU (kreiraju) vesti? PR Days i Slavica Đ. Dejanović!

    U toku nedelje sam bio učesnik seminara PR Days 2012 na FPN-u. U sredu je predavač bila predsednica Narodne skupštine RS ( i v.d. predsednika) - Slavica Đukić Dejanović na temu Imidža Narodne skupštine. Između ostalog, kao neizbežna tema, govorilo se o izbornoj kampanji, a neko od studenata je postavio pitanje i izbornog sistema. Ovo predavanje su ispratili mediji i uglavnom se oslonili na taj deo predavanja (iako je to ipak bio samo odgovor na pitanje) oko izbornog sistema, pa je čak i naslov na b92 "Pravi izbori kada se glasa za ime". Sličan tekst preuzet od agencije Tanjug preneo je i Mondo

  Tog dana, kada sam otvorio društvene mreže (koje su prema meni odlično sredstvo komunikacije i razmene mišljenja), mnogi moji "prijatelji i ljude koje pratim" su objavili ovu vest uz komentare kako SPS želi da nam kaže kako su i oni za većinski izborni sistem, što se zaista moglo zaključiti iz teksta prenetog na b92 i Mondu. 

   Imajući u vidu da će SNS, DS i SPS sigurno imati 2/3 većinu u parlamentu pojedini moji prijatelji su ovo razumeli kao uvod u promenu pojedinih sistemskih zakona. Ovim su čak pojedinci pokušali potvrditi neka svoja predviđanja da će se nakon izbora kreirati neka vrsta vlade "nacionalnog spasa" i sl (DS, SNS, SPS) sa čim se apsolutno ne slažem i siguran sam da ne postoji ni 1% šanse da se nešto takvo ostvari.

   Međutim, kako sam prisustvovao samom predavanju - čuo sam Slavicu Đ.D. u celosti i uvideo kako su mediji preneli potpuno iskrivljenu priču, i praktično - ni od čega napravili senzacionalnu i kontroverznu vest. Slavica je pre odgovora na pitanje oko izbornih sistema jasno naglasila da se radi O NJENOM LIČNOM STAVU, a ne stavu SPS-a (izgledalo je kao i da ne zna koji je stav SPS-a, iako je Dačić više puta bio jasan povodom tog pitanja - primer), a nakon toga kada je objasnila šta smatra najboljom verzijom izbornog sistema naglasila da je sigurna i da zna da se u Srbiji za tako nešto neće steći uslovi minimum još 10. godina (valjda očekuje da SPS do tada bude stranka sa preko 30% podrške i da bude među dve najjače stranke, jer se zna da većinski izborni sistem pre svega odgovara dvema najjačim partijama - pa da tada daju svoju podršku za to). Međutim, mediji nisu preneli da je naglasila da se radi o njenom ličnom stavu, kao ni da je rekla da od toga nema ništa u narednih 10-ak godina. Već je vest kreirana kao takva da čitalac stekne utisak da će SPS podržati promenu pre svega izbornog sistema.

   Nakon ovog tendencioznog teksta, i načina da se prenese nešto što se nije čulo i što je očigledno istrgnuto iz šireg konteksta, pitam se koliko smo puta do sada prevareni od strane medija...

No comments: