Monday, July 23, 2012

Mladi u politici - dvostruki standardi

Čitao sam dosta komentara na račun Nikole Selakovića, koji će po svemu sudeći biti novi ministar pravde. To su uglavnom negativni komentari na račun njegovih godina (29). Negativni komentari uglavnom stižu od članova Demokratske stranke ili od, što mi je posebno čudno, mladih aktivista nevladinih organizacija.

Ako pogledamo platforme, programe, deklaracije i sl. omladinskih organizacija partija ili generalno omladinskih organizacija, u svima njima ćemo naći preferencije ka tome da mladi što više budu uključeni u partijske i generalno političke strukture države i društva. I tome se na sva zvona daje podrška, rade programi i realizuju projekti i svi okvirno to podržavaju.

Danas, kada neko od mladih (po normama UN mladi su svi do 30. godina, a po nekim drugim normama i sa više godina) treba da postane ministar - protiv njega, a pre svega njegovih godina, se vodi hajka i on postaje predmet omalovažavanja. Smatram da su to dvostruki standardi. Da je neko tako mlad iz DS-a postao ministar, danas bi se ti aktivisti dičili kako je njihova partija "evropska", moderna itd. Međutim, pošto se radi o kandidatu omražene partije, onda se stvara diskurs u kome se to prezentuje kao nepoželjno. Smatram da su to dvostruki aršini i politikanstvo.

Iako se ne slažem sa programom partije iz koje je Nikola Selaković, smatram da je dobro što će neko sa 29 godina postati ministar. I isto bi rekao da je bilo ko drugi na njegovom mestu, a da ima godina koliko ima. Zato pozivam sve, bez obzira na partijsko i političko opredeljenje, da se okanu besmislene hajke na ovog slobodno mogu reći, momka - i da o njemu sudimo na osnovu prikazanih rezultata.

Njegova biografija s obzirom na godine je zadovoljavajuća, i definitivno je bolje rešenje da Nikola Selaković bude ministar, nego što je rešenje da Dragoljub Mićunović (1930) bude predsednik poslaničkog kluba DS-a.

Demokrate!, mislite o tome...

______________________________
Biografija Nikole Selakovića (izvor: RTS; link):
"Nikola Selaković (1983), kandidat za ministra pravde novoj vladi, rođen je u Užicu, školovao se u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, na kojem sada radi kao asistent, na predmetu Uporedna pravna tradicija.
Član je Srpske napredne stranke od 2008. Član je Izvršnog odbora SNS i predsednik Saveta za pravna pitanja.
Bio je zapažen student, a u više navrata je pobeđivao na nadmetanjima u besedništvu na Pravnom fakultetu, kao i na Festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici, Sirmium lux verbi, gde je pobedio."

6 comments:

Anonymous said...

Za Micuna je komentar na mestu, ali krajnje je maloumno postaviti nekoga ko nema polozen pravosudni ispit za ministra pravde. Niti dan staza u sudu.

Boban said...

Ali on je tu politička ličnost. Ne mora da zadovoljava nikakve kriterijume... Osim uslova za pasivno biračko pravo.

Boban said...

Pri tom, negativni komentari idu samo na račun njegovih godina... Makar ono što sam ja video... :)

Anonymous said...

Pa dobro, ukoliko je tvoj stav da jedina kvalifikacija za nekoga ko treba da bude nosilac najvise izvrsne vlasti ta da ima pravo da bude biran,onda shvatam poentu. Ali, prosto se ne slazem sa tim.

Boban said...

To je jedini pravni uslov... Legalno je izabran. Uz to, ko god da je izabran na to mesto ima legitimitet u vidu građana koji su mu ga dali na izborima...

A ako ćemo o ministrima i podobnosti, mislim da je mnogo konstruktivnije govoriti o Velji i Mrki... Zaista o ovom momku ne želim da sudim dok ga ne vidim. Velju i Mrku sam gledao... :(

Anonymous said...

Ajde da sagledamo CIME SE BAVI MINISTAR. Koje su njegove duznosti, obaveze i odgovornosti. Koja znanja treba da poseduje ministar i koje kvalitete. Bilo bi lepo da autor navede nekoliko razloga (utemeljenih) zasto je dobro da neko sa 29 godina bude ministar. Sta je to dobro? Dakle prednosti, a zatim (moze i za sebe, mi znamo) da kaze koje su tu mane, tj. da li je moguce da jedan mladic od 29 stekne dovoljno znanja i iskustva za takvu poziciju. SAMO U SRBIJI...