Friday, September 27, 2013

Šta se to dešava u Beogradu?

Dragan Đilas je smenjen sa pozicije gradonačelnika Beograda i to je sve što se zna o budućnosti Beograda. Iako su naprednjaci potajno najavljivali smenu Đilasa od kako su uzeli republičku vlast, čini se da je Vučić bio glavna prepreka tome. Zašto? Razlog je očigledan, a to je da Vučić zna da osvojiti vlast u Beogradu za SNS nije lako čak iako na republičkom nivou imaju rejting od preko 40%, i pored očiglednog „dogovora“ o svemu sa SPS-om. Osim toga, Vučić zna da se DS polako, ali sigurno urušava (o tome da će smena Đilasa najviše ustvari doneti samom DS-u pročitajte u blogu kolege Krstića - link).
Ipak, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari (uz napomenu da ovo nije blog podrške DS-u i Draganu Đilasu jer ja prvi imam milion zamerki na njihov rad):

1) Vučić je očigledno popustio pod pritiskom gradskog odbora SNS-a. Veoma je važno istaći i to da je Vučić, predsednik partije, taj koji odlučuje o Beogradu. To je znak da je autonomija gradskog odbora SNS-a gotovo nikakva. Očigledno je da je ipak pritisak koji je vršen na predsednika SNS-a urodio plodom i da je on popustio. Pritisak gradskog odbora da se smeni Đilas i preuzme vlast se može okarakterisati prosto kao, Veberijanski (oh, slučajnosti) rečeno, „lov na položaje“. Gradski odbor SNS-a verovatno smatra da nije fer da oni ostanu bez položaja i pozicija, gotovo jedini u Srbiji u okviru svoje partije, što je sa njihove strane sasvim racionalno.
2) Vučić zna, ili je znao da je raspisivanje gradskih izbora jako opasna stvar za njegovu partiju, ne zato da SNS ne bi osvojio vlast (iako je i to u nekim kombinacijama upitno), već to što postoji šansa da DS na gradskim izborima, uprkos svemu - ostvari bolji rezultat nego SNS. Mnogi će možda misliti da preterujem sa ovim, ali to nije tako nerealno. Setimo se samo prethodnog perioda. DS je imala gotovo celokupnu vlast u svojim rukama od 2008. do 2012. godine. Kada ste na vlasti, gubite glasove i podršku, posebno jer je DS bila lider vladajuće koalicije (iako se za mnoge stvari nije pitala - ucenjivački potencijal SPS, PUPS). Osim kamapanje protiv samog Đilasa na nivou grada, on se tada borio i sa problemom sveprisutnosti krivice DS-a za celu državu. I šta se desilo na gradskim izborima 2012. godine? DS je sa 45 odborničkih mesta u koaliciji sa G17 PLUS 2008. godine potpuno neočekivano došla do samostalnih 50 odborničkih mesta 2012. godine. To znači da su građani Beograda očigledno - zbog nečega što je uradio, podržali DS i Dragana Đilasa. Od tada je prošlo tek nešto više od godinu dana. Uprkos svemu, nisam siguran da se podrška DS-u (a posebno Draganu Đilasu, jer su lokalne kampanje u Srbiji rađene tako da se građanima predstavi kao da direktno biraju gradonačelnika, a ne odbornike) u Beogradu previše smanjila. Uz sve to, verujem da ukoliko uskoro budu izbori u Beogradu, mnogi građani glasati za DS samo zbog načina na koji je smenjen Đilas, ali i zbog stajanja na put sveopštoj vlasti SNS-a. Nikako Beograd i ostatak Srbije ne glasaju isto, a čini mi se da je Beograd jedino mesto na kome danas SNS nema većinu, a to mogu da pravdam i sociokulturnim faktorima. I ti izbori u Beogradu bi bili prilika da se DS makar malo trgne, a mogli bi da znače i početak kraja naprednjaka. Takođe, ono što i sam Vučić zna, SNS nema koga da predloži za gradonačelnika, nijednog političara koji bi izneo kampanju. Ja sam pre nekoliko dana u šali rekao, da je jedino moguće da sam Vučić bude pored svih funkcija i gradonačelnik Beograda.
3) Priča Nebojše Stefanovića o tome da su izbori u Zemunu slika Beograda je, da ne budem pregrub, obična glupost. Nikada se rezultati u Zemunu nisu poklapali sa rezultatima Beograda. Opšte je poznato da je Zemun godinama uporište prvo radikala, a sada naprednjaka. Taj faktor rezultata Zemuna je čisto (samo)zavaravanje predsednika Narodne skupštine.
4) SPS, PUPS - posle 5 godina saradnje u Bgd-u rešili su da okrenu leđa DS-u. Šta je pravi razlog tome - ne znam. Da li su ucene na nivou Vučić - Dačić i sl. zaista ne znam, i ne znam šta je SPS za takvu odluku dobio ili su u pitanju obećanja. Čuo sam jedno obrazloženje od gradskog funkcionera SPS-a da je neophodno da na republičkom i gradskom nivou budu identične vlasti. Naravno da nije, šta više - ovakvom izjavom je zgazio na temelje lokalne demokratije i načela supsidijarnosti. Tačnije, ako je zaista nephodno - čemu onda lokalni izbori i lokalne političke institucije? Onda politički centralizujmo zemlju i uštedimo novac. Takođe, rečeno je da je SPS uradio isto što i 2008. godine kada su pregazili dogovor sa SRS-om na nivou Beograda. Ako čak i prihvatimo to kao relevantan odgovor, onda postavljamo pitanje zašto to nije urađeno pre godinu dana - odmah nakon izbora, nego sada? Očigledno je tada SPS imao interes da u Beogradu ima drugačiju koaliciju, zato se i vraćam na postavljeno pitanje sa početka pasusa - da li su u pitanju republičke ucene ili obećanja za neke buduće koristi.
5) Ključno: DSS je glasao za smenu Đilasa. Ali je odigrao jako vešto. Oni neće dozvoliti promenu gradonačelnika u skupštini grada, već samo putem izbora ( i to u isto vreme i gradskih i republičkih - link), a to su saopštili tek nakon smene Đilasa, a sa svojih 10 odborničkih mandata su igrači od kojih zavisi izbor gradonačelnika (SNS i SPS - PUPS ne mogu bez njih).
Ovom odlukom je DSS praktično stavio u pat poziciju ostale aktere. Izvesno je da SNS ne želi gradske izbore (jer time mogu da vrate u život DS, a između ostalog najveći zagovornici legalizma i legaliteta su dugo bili Vučić i Nikolić, i da je SNS-u bilo do izbora, raspisali bi ih odavno u Beogradu), a posebno ne žele u ovom trenutku republičke izbore (jer da su želeli, na njih bi izašli pre rekonstrukcije). Nisam baš siguran da ni SPS-PUPS žele izbore. Nakon smene Đilasa ništa drugo ne preostaje DS-u nego da pokuša putem izbora da se oživi. LDP nije prešla cenzus i oni jedva čekaju gradske izbore u kojima bi pokušali da preskoče cenzus. Sve ovo bi nakon izbora moglo da otvori različite kombinatorike.
Vruća loptica je sada u dvorištu SNS, SPS-PUPS i sigurno je da nije lako doneti odluku, a jasno je da se nešto mora uraditi jer tehnička vlast ne može da čeka neke prevremene opšte izbore naredne godine, a i što duže Beograd bude bez vlasti - to će ići na štetu SNS-SPS-PUPS. Ono što je građanima Beograda jedino jasno - jeste da je u gradu nastala velika „papazjanija“ i da se lovci na položaje igraju sa ovim gradom.



No comments: