Monday, February 17, 2014

Ukratko o reformama (kopiranje Dinkićevog modela subvencionisanja privrede nisu reforme)

Ključna izborna poruka koju nudi SNS na ovim izborima je: REFORME, REFORME, REFORME! Kao što je između ostalog bilo i 2012. godine, jer oni žele da reformišu zemlju i donesu viši životni standard građanima. Oni pod tim reformama podrazumevaju sveobuhvatnost, ali u njih neću sada da ulazim, već se bavim samo jednim delom - ekonomijom, odnosno politikom kreiranja privrednog rasta. Dominantna politika PPV-a kada se radi o stvaranju privrednog rasta (što mi deluje da se poistovećuje sa stranim investicijama), kao što smo imali priliku da vidimo večeras u Utisku nedelje prema rečima Nebojše Stefanovića jeste politika subvencionisanja i na taj način otvaranje novih radnih mesta i pokretanje novih poslova. U skladu sa tim, kako Stefanović kaže - potpuno je normalno da se Mišelinu (Michelin) pokloni 30 miliona evra novca poreskih obveznika, da bi oni uložili u Srbiju. I ne samo Mišelinu, već je izgleda cilj da strane investitore dovode pojedinci u vladi tako što će im se dati subvencije, određeni period oslobađanja od poreza i određene cene komunalnih usluga.

Ovo čak nije blog koji treba da ispita da li je to ispravno ili ne, i zašto jeste ili nije, to ostavljamo po strani. Moje je samo da uporedim politiku PPV-a u ovom segmentu sa politikom prethodnih vlada (u kojima je glavnu reč u ekonomiji imao Mlađan Dinkić i njegov G17PLUS ili URS). Upravo je Mlađan Dinkić godinama otvarao fabrike i nova radna mesta istim putem. Pronalaženjem stranih investitora koje je dovodio subvencijama iz novčanika poreskih obveznika, oslobađanjem od poreza i drugim stvarima. Sve je to na sva zvona otvarano i reklamirano. Rezultate takve ekonomske politike svi vidimo. I sami naprednjaci tvrde da su prethodne vlade ’zavile ovu zemlju u crno i ekonomski uništile’.
U kakvoj je to vezi sa reformama? U nikakvoj. Reforme su promene. Šta više, ne samo promene - već reforme u svojoj definiciji imaju element poboljšanja, popravljanja stanja. Reforme znače poboljšati nešto, uklanjanjem ili ispravljanjem grešaka. Reforme su temeljni redizajn poslovnih procesa sa ciljem ostvarenja drastičnih poboljšanja ključnih parametara. To znači, da ukoliko se žele reforme, neophodna je potpuna promena modela kojim je privredni rast podsticao Mlađan Dinkić, jer  taj model ima katastrofalne rezultate.
Šta je zaključak? Ne može održanje istog modela podsticanja privrednog rasta doneti drugačije rezultate. Očigledno je da Dinkić&PPV-ovski sistem nije funkcionalan. Žao mi je 'dragi moji' naprednjaci, ali to nisu i ne mogu biti reforme.

1 comment:

0tracas said...

Nice bllog thanks for posting