Monday, June 9, 2014

Pitanje plagijata jeste udar na državu!

Iz naslova se možda može naslutiti nešto sasvim drugačije nego što je poenta ovog bloga. Ali. U „odbrani“ doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, mogli smo čuti kako je to pitanje političke kampanje, političkog udara i sl. Aleksandar Martinović, poslanik SNS-a tvrdi (link) da je pokretanje pitanja plagijata doktorata Nebojše Stefanovića politički udar na ministra i vladu (negde su mediji preneli i da je rečeno da je udar na državu) sa ciljem da se zaustave promene u zemlji. Naravno, rekao je da je to i udar na predsednika vlade (jer kako nešto reći, a ne pomenuti premijera) koji želi da korenito menja stvari. Posebno je isticao kako je to politički udar jer su Stefanović i Vučić počeli da menjaju stvari i da reformišu policiju.

Ja tvrdim dve stvari. Prvo, da je cela priča udar na državu. Ali ne poistovećujem državu sa vladom. Nasuprot. Najprostije definicije države i kriterijumi za postojanje države u sebi nose tri elementa, a to su: teritorija, stanovništvo i vlast (monopol sile). Ne sporeći potrebu za sva tri elementa, za mene je stanovništvo ipak prvi element i smatram da je cela ujdurma oko plagijata, odbrane ministra koji je plagijator (prevarant) i sve što je povezano sa tim upravo udar na stanovništvo ove države, samim tim i na državu. Na nas građane. Udar vlade na sve nas koji nismo deo političkih elita.

Odbrana neodbranjivog, izbegavanje odgovornosti (moralne, političke, bilo kakve), pravljenje cirkusa oko cele jednostavne priče u kojoj je neko pokazao da ministar unutrašnjih poslova u svom doktoratu ima delove teksta koji su plagijat. Sve ovo je udar na građane. Na studente. Na roditelje. Dragi moji predstavnici vlasti, odbranom ministra Stefanovića vršite udar na svakog studenta u ovoj zemlji, na svakog roditelja koji teško zarađuje da bi mogao da školuje svoje dete. Šta mislite kako je njima kada vide da se doktor nauka postaje lažiranjem i prevarom, a ne radom i učenjem? Ovo je i udar na svakog studenta Mega Trend univerziteta koji je do svoje diplome došao časno. Ovo je udar na svakoga ko nije deo političkog mulja, ko u životu stiče i stvara pošteno. Učite nas da se negativna selekcija isplati, da nije važno učiti, znati, vredno raditi - nego muljati. Sram vas bilo.

Koliko vidim, neće sve biti završeno na Stefanoviću, klupko je počelo da se odmotava i da se proveravaju sve sumnjive akademske titule (Jovanović, Tabaković, Tončev...tek očekujem provere). Jedino što možete da uradite jeste da osudite Stefanovića i da ga primorate da podenese ostavku. Sve drugo dragi moji SNS-ovci će vas i politički koštati. Možda ne danas, ali da u bliskoj budućnosti. Slučaj ministra Stefanovića i ostalih muljatora boli građane ove zemlje. Previše ste bahati. Zbog bahatosti su pali oni pre vas, pašćete i vi.

Sa druge strane, ne mogu, a da ne primetim slučaj tzv. odlučnih reformi u policiji koje treba Stefanović da sprovede. Pa zar u prošloj vladi niste imali sjajne rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije? Zar niste rekli da je vlada sjajno radila? Zar bivši ministar policije u dva mandata nije novi ministar spoljnih poslova u vladi Aleksandra Vučića? Hoćete da kažete da ste ga nagradili novim ministarskim mestom iako je veoma problematično u njegovom bivšem resoru koji bi sada Stefanović trebalo da sredi? Pa nemojte molim vas. Nismo toliko slepi i glupi.

Vučiću (i ostatku SNS-a) - nemoj da vršiš udar na ovu državu (njene građane) branjenjem Stefanovića.
Stefanoviću - podnesi ostavku. Napravio si glupost, snosi posledice.





No comments: