Monday, March 28, 2022

Vranje – Dopuna izveštaja kojim se odgovara na tekst o potpisima

Nakon objavljenog teksta na sajtu Demostata o tome kako se prema zvaničnim dopisima gradske uprave Vranje i zvaničnim podacima RIK-a o broju overenih potpisa u od strane gradske uprave Vranje podaci ne poklapaju za dve izborne liste (i kako je gradska uprava Vranje za trougao DSS-POKS-Dveri ukupno overila 572 potpisa, a RIK evidentirao 670 potpisa i da je gradska uprava Vranje overila 306 potpisa za listu Boris Tadić – ajmo ljudi, a RIK evidentirao 543) i uz pitanje kako je moguće da gradska uprava overi manje potpisa nego što stigne u RIK, u ponedeljak 28. marta je stigla Dopuna izveštaja o overenim izjavama birača koji podržavaju izborne liste od strane overitelja Gradske uprave grada Vranja (dopis na kraju teksta). 


U dopuni izveštaja, poslate su nam informacije o dodatnim overama potpisa za Dveri (28. februar – 102 potpisa) i SDS – Boris Tadić – Ajmo ljudi (4. mart – 237 potpisa). Sa ovom ispravkom, broj potpisa za trougao DSS-POKS-Dveri odgovara onome što je RIK zaveo za ove dve liste (zanimljivo je da se u zvaničnom dopisu i dopuni koristi izraz „trougao“ koji sam ja koristio u tekstu). Takođe, sa dopunom izveštaja broj potpisa za listu SDS (Boris Tadić – Ajmo ljudi) se sada poklapa sa brojem potpisa zavedenim u RIK-u. 

Dodatno, u izveštaju se navodi da je pogrešno naveden broj potpisa za Listu Zavetnici – odnosno da je upisan i broj potpisa koji su overeni kod javnog beležnika (što ne znamo kako znaju). Svakako, za Zavetnike broj overenih potpisa gradske uprave Vranje je bio veći nego što je registrovan u RIK-u pa nije probudilo nikakvu sumnju. 

Sa ovom dopunom izveštaja za izborne liste za parlamentarne izbore sada sve izgleda normalno. Odnosno, svi podaci na koje je ukazano u tekstu se sada poklapaju. 

Zanimljivo je da sam u nedelju, kada sam uporedio brojeve sa overenim potpisima predsedničkih kandidata od strane gradske uprave Vranje, na Twitteru napisao da i oko tih brojeva postoje nelogičnosti i ozbiljni problemi. Na to se u ovoj dopuni izveštaja niko nije osvrnuo (samo na tekst sa Demostata). Odnosno da kandidat Boško Obradović - prema gradskoj upravi (GU) Vranje ima 129 overenih potpisa, a da je RIK evidentirao 551 i da kandidatkinja Branka Stamenković - prema GU Vranje potpisi za nju nisu uopšte overavani, a RIK je evidentirao 452 potpisa overenih od strane GU Vranje. 

Deluje kao da je dopuna izveštaja urađena isključivo kao odgovor na tekst objavljen na sajtu Demostata i da će gradska uprava Vranje morati da piše još jednu dopunu kako bi uskladila podatke i sa predsedničkim kandidatima. 

 Svakako ću podneti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za netačnost podataka iz prvog izveštaja o broju overenih potpisa za periode 15-20. februar i 28. februar – 13. mart i za sumnju u naknadno usklađivanje brojeva overenih potpisa. A po potrebi i za netačnost ove Dopune izveštaja ukoliko nakon ukazivanja na probleme sa predsedničkim kandidatima dobijem novu Dopunu izveštaja kako bi se svi podaci poklopili. Dodatno, od Poverenika ću tražiti da izvrši uvid u sve spise overe u gradskoj upravi Vranje i utvrdi verodostojnost istih. 

Takođe, pozivam partije SDS i Dveri (potencijalno i Dosta je bilo) da pokrenu tužbe protiv gradske uprave Vranje za slanje zvaničnih dopisa sa pogrešnim podacima kako bi se između ostalog otklonila bilo kakva sumnja u eventualno naknadno usklađivanje podataka iz gradske uprave sa podacima iz RIK-a.


No comments: