Tuesday, July 30, 2013

Jedina dobitna opcija za SNS jesu izbori!

Početkom februara, kada se na sve strane govorilo o izborima i o tome kako će SNS rešiti da kapitalizuje podršku u biračkom telu i rešiti da izađu na vanredne izbore, pisao sam o tome kako je njima sasvim dobro u tada postojećoj situaciji i da sigurno neće ići na izbore. Kao argumente u prilog tome sam ponudio to što se SPS i URS u vladi bave najosetljivijim pitanjima, na kojima se gubi podrška, a da se SNS bavi onim na čemu podrška raste. SPS i premijer Dačić su bili najodgovorniji za pitanje Kosova, a URS je odgovoran za ipak najosetljiviji resor - finansija i privrede. Tada sam poziciju SNS-a opisao kao „mnogo moći - nigde odgovornosti“.
Ipak, od februara su se okolnosti potpuno promenile. Danas, nakon što je Dačić izjavio da Mlađan Dinkić (URS) neće više biti član vlade, navodeći da ukoliko SNS ne pristane na to, jedina opcija su izbori, SNS koji je i pokrenuo priču o rekonstrukciji ima „uzmi ili ostavi“ ponudu na stolu. Deo osetljive priče oko Kosova je može se reći završena, a kako smo iz medija čuli SNS bi trebalo da preuzme URS-ove resore finansija i privrede. To znači, da bi SNS bez izbora dobio vruć krompir u ruke, krompir sa kojim se jako brzo topi biračka podrška. Ne treba zaboraviti da je borba protiv korupcije malo splasnula, i Mišković je pušten da se brani sa slobode, a nove vesti iz tog procesa nikako neće ići na ruku SNS-u.
Ono što želim reći, jeste da ako u SNS-u nakon ovakve reakcije premijera, ne izaberu opciju izbora (na kojima osvajaju najmanje 35% glasova, a verujem da su trenutno i blizu toga da imaju i 50% poslaničkih mesta u parlamentu), oni su potpuno neracionalni i ne shvataju svet i državu u kojoj žive. Svakim narednim danom od rekonstrukcije će im podrška opadati i pred neke izbore u budućnosti će biti u daleko lošijoj poziciji nego što su sada. Što duže odmakne rekonstruisana vlada, to bi bili u lošijoj poziciji. A danas, nakon ovakvog obrta - zaista su u idealnoj poziciji za izbore, iako je zasluge za „teranje“ Dinkića iz vlade uzeo SPS ovakvim potezom. Naravno, nadam se da niste naivni i da ne mislite da ekonomska i fiskalna politika SNS-a i SPS-a (programima definisane) može nešto promeniti na bolje?
Prema tome, SNS više nema opciju prema kojoj će za loše stvari koje čini vlada biti odgovorni drugi, a oni skupljati poene na nekim drugim stvarima, a te poene kapitalizovati na izborima u narednim godinama. Danas, jedina dobitna opcija  za SNS jesu izbori. Međutim, da li su u SNS-u racionalni? Videćemo možda već večeras!



No comments: