Sunday, February 1, 2015

Potpuno neočekivano - Jovana Joksimović preispitala Sultana

U petak se desilo nešto što niko nije očekivao, pa ni ja. U emisiji Intervju na TV Pink, gost kod Jovane Joksimović je bio sultan (zašto sultan: link). Aleksandar Vučić lično. Svi smo očekivali još jedan nastup kakav se viđa na predizbornom mitingu i niz pohvala na račun Vlade RS i samog sultana. Imajući u vidu medijsku scenu u Srbiji, a pre svega da se cela stvar odvija uživo na TV Pink koja je javno glasilo sultana (glasilo koje često prelazi ispod svakog nivoa zdravog razuma, setimo se samo Pinkovih vesti u vezi sa Zaštitnikom građana, mislim da je i samog Mitrovića bilo sramota tih vesti), dešava se nešto što nismo videli od kada je slutan postao prvo PPV, a zatim i premijer.

Iako pojedini blogeri smatraju da je sve bila dobro izrežirana predstava za mase (link), jedna stvar je ipak očigledna. Gotovo prvi put u tri godine i to na televiziji Pink!!! se neko suprostavio sultanu i doveo ga do stanja uzrujanosti i panike. Sultan, inače pripremljen za sve vrste medijskog nastupa, ovog puta nije bio pripremljen. Makar sam ja takav utisak stekao. Zašto nije bio pripremljen i zašto je dozvolio sebi da ga iz takta izbaci voditeljka sa Pinka? Zato što to nije očekivao, jer „zna“ da na Pinku nema mesta kritici Vlade RS i da neće biti nedozvoljenih pitanja. Zato je izbačen iz takta.

Na samom početku emisije, jasno smo videli uznemirenu voditeljku. Zašto je ona bila uznemirena, moje mišljenje o tome jeste da je pred emisiju dobila spisak pitanja i verovatno zabranu da postavlja određena svoja pitanja i nalog da bude statista uz sultana u emisiji. U nekom trenutku, voditeljka je sve okrenula na svoju stranu i postala voditeljka i novinarka kakva bi trebalo da bude svaka osoba koja radi u medijima. Slobodna u postavljanju pitanja, kritički nastrojena i spremna da istera do kraja da bi dobila odgovor na pitanja.

U toku emisije su se događale stvari koje su me pozitivno šokirale. Videli smo to da se na sultanove bajke o tome kako mu je neprijatno koliko dobro napredujemo, kako u Srbiji rastu plate, kako postoji samo jedan partijski direktor javnog preduzeća, da se voditeljka emisije ponaša onako kako svaki normalan građanin reaguje na to – smehom. Jovana Joksimović se smejala u lice sultanu na njegove bajke. Na TV Pink. Da, smejala u lice! Ni u najboljem snu to nisam sanjao. Insistirala je da odgovori na pitanja koje je postavljala, tražila je da emisija ide tokom kako je ona kao novinarka osmislila. Na njegove pokušaje da priča ono što želi i da govori kao da je na mitingu, ona je sultana pitala (parafraziram): Šta ću Vam ja onda ovde? Ja mogu da izađem pa Vi sami pričajte, ja Vam onda nisam potrebna. To sultan nije doživeo u ove tri godine. Ponavljam, sve to na TV Pink. Potpuno iznenađenje. Zato je postao nervozan, počeo je da viče na voditeljku, toliko da je morala da ga pita kakav je to premijer džentlmen kada viče na damu? Sultan ništa od ovog nije očekivao i siguran sam da je bio ljut i besan. A tako bi trebalo da izgleda svako njegovo pojavljivanje u medijima.  

Ostaje pitanje zašto je Jovana Joksimović iskočila iz šeme koju neguje TV Pink prema Vladi RS i prema sultanu. Svi znamo i zbog čega je ova televizija postala lična televizija vlasti. Moja hipoteza jeste da je samoj voditeljki, uličnim rečnikom – pukao film! I da nije mogla da dopusti sebi da bude saučesnik u sultanističkom režimu. Ostaje pitanje, zašto je ona mogla u programu uživo onako da se ponaša prema sultanu (na radost svih onih koji se bore za slobodu medija i protiv sultana), a ostali novinari ne mogu? Zašto postoje cenzura i autocenzura, a najbolji primer za ovo drugo je upravo TV Pink? Ono što Jovanu Joksimović razlikuje u potpunosti od drugih voditelja, novinara i sl. jeste njena pozicija. Siguran sam da joj je nakon emisije rečeno da je dobila otkaz da ne bi uticalo na njen život koliko na život ogromne većine novinara u ovoj zemlji. Ne bi joj bilo teško da nađe drugi posao u istoj struci, a i ako bi bilo – siguran sam da njena egzistencija ne bi bila ugrožena. Zato je ona sebi mogla da dopusti da preispita sultana. Nažalost, takvih novinara je jako malo, možda je Jovana i jedini izuzetak i zato sultanu nije teško da kontroliše medije. Ipak, svaka čast Jovani Joksimović što sam doživeo da se makar u tih sat vremena neko kritički postavi prema sultanu.

O stvarima o kojima je pričao sultan u emisiji može da se napiše niz blogova. Komentarisati sve bajke o kojima priča bi bilo trošenje vremena. Ono što je ipak bilo upečatljivo jeste njegov odgovor da Srbija nije partijska država (?!?), da je BIRN centar moći koji destabilizuje državu, morao je da pomene u negativnom kontekstu nezavisna tela i naravno, opet, je tražio dve godine da bismo mi kao građani videli rezultate njegovog rada. Voleo bih da porazgovaram sa nekim ko podržava SNS i sultana, da ga pitam da li ga je sramota?




No comments: