Monday, February 8, 2016

Izbora u Beogradu neće biti

Kako se termin raspisivanja redovnih lokalnih i pokrajinskih izbora približava, polako saznajemo gde će još i na kom nivou biti raspisani vanredni izbori. Premijer je najavio vanredne parlamentarne izbore, predsednici gradskih opština Zemun i Voždovac su u petak podneli ostavke (tri dana pre isteka roka da bi izbori mogli biti raspisani za projektovani 24. april kao datum izbora) i na taj način najavili održavanje vanrednih izbora i u ovim gradskim opštinama (izbori će biti raspisani u svih 17 gradskih opština u Beogradu). Osim toga, u javnosti se pojavila teza da će se raspisati i vanredni izbori u gradu Beogradu (za odbornike Skupštine grada Beograda).
Ono što je izvesno – to je da izbora u Beogradu neće biti. Jer od sutra više ne postoji zakonska mogućnost da se izbori za Skupštinu grada raspišu za 24. april.


Da bi se izbori raspisali, neophodno je:

1.       Da gradonačelnik podnese ostavku;
2.       Da se Skupština grada Beograda raspusti – a ona se može raspustiti ukoliko „ne izabere gradonačelnika i gradsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja skupštine jedinice lokalne samouprave ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke“ (Zakon o lokalnoj samoupravi, čl.85, st.2);
3.      Da ih raspiše predsednik Narodne skupštine, s tim što: „Od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana“ (Zakon o lokalnim izborima, čl. 8, st. 1-2).

Prema tome – od dana podnošenja ostavke gradonačelnika do zakonski mogućeg datuma izbora neophodno je da prođe najmanje 75 dana. Februar 2016. godine ima 29 dana, mart ima 31 dan. Danas je 08. februar i da bi se izbori za Skupštinu grada Beograda održali 24. aprila bilo je neophodno da gradonačelnik danas ili sutra (od danas do dana projektovanog termina izbora je ostalo 76 dana, 21+31+24), podnese ostavku. Zato je bila i zakazana sednica Skupštine grada Beograda za danas. Zato su predsednici gradskih opština Zemun i Voždovac to učinili u petak prethodne nedelje.

Međutim, gradonačelnik Beograda Siniša Mali nije danas podneo ostavku i prema tome – gotovo je izvesno da neće biti izbora u Beogradu. Jedina mogućnost za tako nešto jeste da se izbori prolongiraju za 08. maj, što deluje da nije realna opcija.

Šta je razlog ovakve odluke? Zašto će se proveriti poverenje građana na republičkom nivou, u GO Zemun i Voždovac, ali ipak ne i u Beogradu? Iako je, siguran sam, postojala želja premijera da kroz sveopštu kampanju podigne rezultat SNS-a i u Beogradu i osvoji novi mandat do 2020. godine, ipak se odustalo od toga. Zašto je to tako? Nudim dva povezana odgovora:

1.       Premijer je svestan da podrška SNS-a u Beogradu nije velika poput podrške na republičkom nivou i nije želeo da rizikuje da u Beogradu ostvari dosta lošiji rezultat nego na republičkom nivou i dosta lošiji rezultat nego na izborima 2014. godine. Na taj način, iako možda ne bi izgubio vlast (partneri za koaliciju čekaju u redu) – dao bi podsticaj opoziciji koja bi definitivno u Beogradu ostvarila najbolji rezultat.

2.      Premijer nije želeo da „žrtvuje“ gradonačelnika Malog. Jasno je da Siniša Mali ne uživa poverenje građana Beograda. Veliki broj afera u koje je upleten Mali su problem za SNS i predstavljale bi ogromnu poteškoću za dobar rezultat naprednjaka u Beogradu. Sa druge strane, potpuno je jasno da je Mali premijerov blizak saradnik i da, mišljenja sam, ima veliki uticaj na premijera i da generalno sa sobom nosi veliku moć. Premijeru je jasno da Mali ne sme da bude nosilac izborne liste (prvi na listi), niti u kampanji sme da bude predstavljen kao kandidat za gradonačelnika ukoliko želi da ostvari približan rezultat onom iz 2014. godine. 


Sve u svemu, izvesno je da gradskih izbora neće biti 24. aprila.