Thursday, February 18, 2016

PUPS - od veto igrača i povećanja penzija do gole borbe za vlast

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) je danas objavila da je predsedništvo ove partije donelo odluku da ne ide u predizbornu koaliciju sa dugogodišnjim partnerima SPS-om i JS-om, već da će se obratiti premijeru Srbije i  predsedniku najveće partije u Srbiji, Srpske napredne stranke – Aleksandru Vučiću u vezi sa mogućim formiranjem predizborne koalicije i izlaskom na izbore na zajedničkoj listi.  Kako su naveli, svoje interese (partija usmerena na interese penzionera) će najbolje zastupati i ostvariti kroz zajednički rad sa premijerom:

Predsedništvo je jednoglasno zaključilo da je, iz iskustva koje je ova stranka imala sa sadašnjom Vladom, najbolji način da se u celosti ispune ciljevi PUPS, pre svega zaštita socijalno-ekonomskog položaja penzionera, da svoje buduće delovanje uskladi direktno sa političkom misijom predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

"Tokom protekle dve godine PUPS istrajno podržavao politička zalaganja predsednika Vlade Vučića da sačuva državu od bankrota, čime je, praktično, obezbeđena sigurnost i redovnost isplata penzija. Premijer je taj koji je pokazao najveću posvećenost našim ciljevima, kao i najveću pažnju za potrebe penzionera", ističe se u saopštenju.

Potrebno je imati u vidu tri stvari:

1.       Premijer Srbije je u izbornoj kampanji 2014. godine, obraćajući se penzionerima i pozivajući ih da glasaju za SNS obećao da se penzije neće dirati, da neće biti smanjenje, a  da će se raditi na tome da se povećaju (link). U vreme ove vlade, penzije veće od 25.000,oo rsd su umanjene i to je bila jedna od „reformi“ ove vlade.

2.      Obrazloženje za smanjenje penzija 2014. godine, koje je podržao i PUPS koji je deo vladajuće koalicije, je bilo da su se u prethodnom periodu penzije povećane bez osnove (12% u januaru 2008. godine + 14,8% u oktobru 2008. godine). Za manje od godinu dana (Jan.-Okt. 2008), prosečna penzija je skočila za 30%, sa 16.700 RSD na 21.700 RSD. Od 2008. godine do 2013. godine na penzije na osnovu njihovog povećanja iz 2008. godine je potrošeno oko 4,1 milijarda evra. Novac za ovaj trošak je obezbeđen putem zaduživanja (link). U obrazloženju premijera tvrđeno je da je tadašnja vlada, odnosno isključivo Demokratska stranka na taj kupovala birače.

3.      Ključno, povećanje penzija 2008. godine (oktobar) je proizvod odnosa snaga u vladajućoj koaliciji. PUPS je kao uslov za ulazak u Vladu Mirka Cvetkovića postavio povećanje penzija za makar 10% iako su penzije već bile povećane te godine. Vlada Mirka Cvetkovića je bila minimalno pobednička koalicija (127 poslanika je glasalo za izbor vlade) i svaka partija u njoj je bila veto igrač. PUPS je svoju poziciju veto igrača iskoristio i nametnuo politiku povećanja penzija, iako za njih nije bilo osnova i finansijskih mogućnosti. Dok se razmatrao ovaj predlog PUPS je više puta "pretio" da će ukoliko se penzije ne povećaju, napustiti Vladu i na taj način srušiti vladajuću koaliciju (link).

Danas, osam godina nakon što je PUPS iskoristio svoju poziciju veto igrača u Vladi Mirka Cvetkovića i nerealno povećavao penzije dva puta u 2008. godini, dve godine nakon što su PUPS i SNS obećali da se penzije neće smanjivati, više od godinu dana od kada su penzije smanjenje – PUPS podržava premijera Vučića u borbi da sačuva državu od bankrota u koju su je oni svojom politikom dok su bili veto igrači uveli, želi da sarađuje sa SNS-om koji je smanjio penzije i sve sa obrazloženjem da štite interese penzionera.

Jasno je, PUPS želi da ostane deo Vlade u svakom slučaju i sačuva svoje položaje i vlast. Birači koji ih podrže ne razmišljaju baš racionalno i logično.

No comments: